2017. június 05. 20:24 - Polgár Csaba

Zero no Tsukaima 1-4.évad vélemény

xjaymanx_zero_no_tsukaima_0001_2048.jpgNa erről van szó kérem szépen! Így kell jól megcsinálni egy fantasy-vígjátékot! Míg a Rosario to Vampire egy csalódás volt végső soron (egy nagyon is élvezhető csalódás), addig a Zero no Tsukaima 4.évada pontosan azt nyújtotta, amire vártam, sőt bizonyos szempontból felül is múlta a várakozásaimat. Természetesen voltak idegesítő elemei (sőt néhány visszatérő is volt), de a végeredmény ezeket a negatív aspektusokat teljesen beárnyékolta, és sosem rontott az élvezhetőségen. Szerencsére ezúttal nem kellett több részt megnézem, hogy bele rázódtam", hanem már rögtön az elején megragadott és egészen a végállomásig el se engedett, sőt, még azután se! Eddigi anime nézési pályafutásom alatt eddig ez magasan vitte a pálmát, és jelenleg most a kedvenc animém, és saját stílusán belül is a legjobb, amit eddig láttam. Valószínű, hogy ahogy folytatom a nézésüket nem marad majd a topon, de ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy közel fog maradni a szívemhez, mert nagyon megszerettem a Zero no Tsukaimát.
A történetünk a mágiával teli Halkeginiában játszódik, egy mágus iskolában, ahova főszereplőnőnk, "Zéró" Louise jár, aki borzalmas a mágiában: a négy mágia elem közül egyiket se tudja használni. A másod éves diákoknak (köztük Louise-nak is), végre kell hajtaniuk egy rituálét, mely során megidézik az örök partnerük/szolgájuk/segítőjüket (familiar spirit), itt jön képbe a másik főszereplőnk Saito Hiraga, aki egy átlagos japán tinédzser, aki hirtelen ezen az ismeretlen helyen találja magát, mint Louise szolgája. A történet során Louise és Saito kalandjait követhetjük, ahogy iskola társaikon és barátjaikon segítenek, miközben Saito keresi a haza utat Japánban. Emellett, amikor szolgává képessé vált bármely fegyvert mesterien forgatni és az is kiderül, hogy mi áll a háttérben Louis mágia problémája mögött.
A sorozat egyik lényeges eleme Louise-Saito kapcsolata, amely az elején nem indul túl jól (klisé #1), sőt borzalmasan indul. Louise ember számba se veszi Saitot, de szépen lassan, kalandjaik során egyre közelebb kerülnek egymáshoz (klisé #2). Szerintem nem lepek meg senkit, azzal, hogy egymásba szeretnek a végén. De amit ezek ketten amúgy leműveltek 4 évad alatt az valami botrányos. Az első évadban még rendben voltak a dolgok. A második évadban Saito hirtelen a háttérben karakterfejlődésén ment át és perverz lett egy aprót. Egy picit, eléggé. Mi a franc történt a két évad között? Úgy értem, hogy azt leszámítva, hogy "indokot" adtak Louise enyhén szólva túl durva féltékenységi kitöréseire, azon kívül értelme nem volt ennek az egésznek. Ezt 2-3 évadon keresztül húzták. Ahogyan Louise is viselkedett: olyan helyzetekben bántotta Saitot, amikor ő is tisztába volt azzal, hogy köze nem volt az adott dologhoz, de ennek ellenére felrobbantotta Saitot a mágiájával. Saito folyamatos "megcsalása" és Louise rohamai mellett kész csoda, hogy egymás mellett kötöttek ki! Természetesen a kapcsolatuk nem csak ennyiből állt, mert amikor tényleg "komolyan" vették, akkor ténylegesen igazán érzelmes pillanatokat tudtak kreálni, és ezt más karaktereknél is képesek voltak reprodukálni. Ennek ellenére ez a kutya-macska húzza vonna picit sok és hosszú volt. A 4. évad picit kárpótolt ezért, mert valami kapcsolatszerűségbe kezdenek, de a féltékenységi/félreértéses/megcsalásos részek még mindig jelen voltak, de legalább együtt voltak, és építették végre a románcukat a végpont felé. Aztán pedig az esküvő és stáblistás jelenet tökéletes kárpótlást nyújtott, mert  úgy éreztem, hogy teljesen megérte ezt a húzza vonna "végig szenvedni". "Hárem" anime létre szerintem egész jól megoldotta ezt a háremes részét, és egy fokkal hitelesebb tudott lenni, mint a Rosario, mert itt a főhős egy tökös, életképes harcos, amellett, hogy egy rendes, jószívű (és perverz) ember. Nem kellett őt megmenteni folyamatosan, hanem képes volt magát és szeretteit megvédeni. Amellett annyira nem is volt háremes az egész (az első évadban még az volt, de aztán lemorzsolodott), inkább szerelmi háromszög volt jellemző sokáig. És most érkeztünk el Siestáig, aki egy nagyon jó kis karakter volt az első évadban, egy szerethető karakter, aki rendes volt Saito-val és érthető volt, hogy beleszeretett. Aztán se perc alatt ez el is tűnt, inkább "lotyó" lett, aki agresszíven támadja Saitot, hogy vegye el/feküdjön le vele/szeresse, és az esetek többségében ő az oka Saito fájdalmának via Louise. Egy enyhén szólva is elpazarolt karakter lett belőle. Aztán a végére bedobtak még 3 lányt a közösbe (egy elfet, aki megmentette Saito életét és nem mellesleg ő is őt idézte meg és két királynőt, ebből az egyik Louise gyerekkori barátja, a másik osztálytársa/barátja), hogy azért ne legyen könnyű dolga a főhősnek. Szerencsére ez a hármas olyan sokáig nem megy, szóval csak megkapjuk a végére a Happy End-et.
A történet, amúgy szerintem nagyon jól sikerült, izgalmas, jól felépített és hamar magával tud rántani. Alapvetően epizódikus, de amint "elindul" a főszál, az alapvetően állandóan jelen és van köze a történésekhez. Viszont emellett nagyon is kiszámítható helyenként, fájdalmasan az. Nem vett el az élményből, de azért ennyire nem kellett volna egyértelművé tenni a dolgokat.
Fanservice megint van, de nincs nonstop bugyi mutogatás, szóval egész jól kezelte ezt az aspektusát. A humorja pedig kifejezetten jóra sikeredett, vicces volt és a visszatérő gag-ek, bár egy idő után fárasztóvá váltak is egész jók voltak. Ezen felül pedig meglepően szépre is sikeredett ez az anime. Zenék terén is egy jó szintet hozott.
Összességében egy nagyon jó kis anime volt, minden hibája ellenére egy jó történettel és karakterekkel rendelkező, nagyon is szórakoztató darab volt, ami nagyon is a szívhez nőtt

Eredeti megjelenés:2013. december 20.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://cornersofthegalaxy.blog.hu/api/trackback/id/tr355699382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.